- Zet een pan met water op die groot genoeg is voor de pasta. Voeg zout toe aan het water.
- Snij de onderkant en de stelen van de venkelknollen en bewaar het loof. Snij de knollen in de lente in parten en snijd in de breedte in dunne reepjes. Was de knol goed. Bak in shifts de venkel in 10 minuten gaar op middelhoog vuur. De venkel mag nog een bite hebben! Tip: voeg een splash water toe aan de pan en doe even de deksel op de pan. Zo stoomt de knol kort waardoor deze sneller gaar is.
- Snipper de uien en snijd de knoflook in hele kleine stukjes of gebruik een knoflookpers. Bak deze op middelhoog vuur gaar. Rasp de citroenen schoon en rasp de gele schil. Pers de helft van de citroenen uit. Snij de andere helft van de citroen in plakjes. Snij de rucola eventueel wat kleiner.
- Snij de (vega)kip in stukjes. Kruid deze met o.a. peper, zout, cayenne, Italiaanse kruiden en paprikapoeder. Bak de kip en vega kip in aparte pannen tot deze gaar zijn. Voeg vervolgens de uien en knoflook naar verhouding toe aan beide pannen.
- Voeg de gebakken venkel, de zuivelspread, citroensap (0,5 eetlepel p.p), de Italiaanse kruiden en het hete (pasta) water toe aan de pannen. Breng het mengsel aan de kook en laat 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes stoven. Roer af en toe. De saus blijft dun, maar dat is geen probleem.
- Kook ondertussen de pasta in 8-10 minuten gaar. Voeg na 4-6 minuten de tuinerwten toe zodat deze mee kunnen koken. Proef tussendoor of de pasta al gaar is. Giet vervolgens de pasta en tuinerwten af in een vergiet en laat het rustig uitdampen.
- Meng vervolgens de pasta, rucola en citroenrasp met de saus. Breng op smaak met peper en zout (en eventueel andere kruiden). Serveer met het venkelloof en een schijfje citroen.